Drie clubrecords op ekiden in Gentbrugge

GENTBRUGGE | 16/03/2024

Net als vorig jaar trok een 18-koppige selectie naar Gentbrugge voor de ekiden. Het doel was duidelijk, maar niet eenvoudig: met alle drie de ploegen een clubrecord vestigen. En de dames wilden ook weer graag het podium op.

En laten we maar met de dames beginnen. Evelien De Smet beet de spits af en wist zich in het startgewoel goed staande te houden. Ondanks wat last van blessures afgelopen winter liep ze een aardige wedstrijd en kwam ze na 5km als derde aan de wisselzone. Ze gaf het lint door aan Isabel Miclotte en die bewees dat haar sterke halve marathon in Eindhoven enkele maanden geleden geen toevalstreffer was. Met een gemiddelde van 4:05/km werkte ze haar 10km aan een razendsnel tempo af en rukte op naar de leidersplaats. Kaat Demetter bevestigde nadien haar vooruitgang op het langere werk en liep een puike 5km in 23:00. Ze gaf het lint nog steeds in eerste positie door aan Greet Verdonckt. Dat er op de oudste dame van het gezelschap geen sleet komt, bewees Greet nog maar een keer. Ze eindigde haar 10km luttele seconden boven de 40 minuten, waarna Audrey Baguet de wei (of eerder het park) werd ingestuurd. Er was intussen een grote voorsprong opgebouwd op het bestaande clubrecord, maar ook Audrey toonde dat de vele trainingsarbeid zeker niet voor niks was. Nog steeds in koppositie mocht nieuwkomer Flore De Schepper afsluiten met zowat anderhalve lus, goed voor 7,2km. Voor Flore, die normaal op de kortere afstanden traint, werd het naar het einde lastig, maar ook zij wist met een schitterende 4:03/km gemiddeld een hoog tempo aan te houden. De koppositie kwam niet meer in gevaar, het clubrecord werd verpulverd (2u54.58) en in de overall ranking haalden de dames een mooie 20e plaats. Iedereen kon tevreden naar huis terugkeren.

Bij de senioren heren kreeg nieuwkomer Vince Van de Velde de eer om te starten. Het was meteen duidelijk dat er veel sneller gelopen werd dan vorig jaar, en de eerste anderhalve kilometer bleef Vince aardig in de buurt van de koplopers. Maar nadien moest hij toch wat tijd prijsgeven, al liep hij met 17:07 nog steeds een hele goede tijd over 5km. Simon Rogge nam nadien het lint over in 10e positie. Omdat hij mogelijk bij de masters zou moeten depanneren, werd hij wat vroeger dan vorig jaar op pad gestuurd. Een miscommunicatie zorgde ervoor dat hij te laat gegeten had. Met een volle maag en geen specifieke training voor dit werk, liep hij een degelijke wedstrijd (3:22/km gemiddeld) en rukte hij op naar de 7e plaats. Joachim Gheerolfs bewees nadien over 5km nog maar eens dat hij echt wel wat in zijn mars heeft, want 18:24 is een aardige tijd. Nog steeds in 7e positie mocht Michaël De Raedt nadien zijn opwachting maken. Een lastige en drukke periode zorgde ervoor dat hij niet voluit kon trainen, maar desondanks liep hij toch weer een mooie race. De verschillen waren intussen dusdanig groot dat plaatsen winnen zowat onmogelijk was. Dieter Robbens liep als voorlaatste een mooie 5km, net iets sneller dan Joachim. Ook Dieter besefte na aankomst dat het tekort aan trainingen toch merkbaar was. Met een voorsprong van 20 seconden op de split van vorig jaar, mocht man in vorm Ruben Vercouter de buit veilig stellen. Hij liep vorige week al een hele goede halve marathon, en bevestigde nu zijn vorm met een gemiddelde onder de 3:30/km. Het clubrecord werd met bijna 2 minuten verbeterd (2u26.18) en een 7e plaats overall is ook een mooi resultaat.

Het derde team dat het inschrijvingsblad tekende, waren de masters heren. Patrick De Lange kreeg de twijfelachtige eer om tussen het jonge geweld te starten maar deed dat goed. Hij finishte ruim onder de 20 minuten en gaf het lint door aan trainer Tim Van Coster. Die bewees dat hij de laatste weken ook goed loopt en finishte maar kort boven de 38 minuten voor zijn 10 kilometer. Voorzitter Pieter Demetter was blij dat er deze keer geen ingewikkelde aanmeldingsprocedures waren, en kon dus zoals gepland de derde run voor zijn rekening nemen. Net onder de 22 minuten kwam hij binnen. In de totaalstand liepen de masters op dat moment rond de 15e plaats en ook het clubrecord leek binnen bereik te zijn. Peter Geldhof nam de tweede lange run voor zijn rekening en slaagde erin om bijna tot op de seconde de mooie tijd van Tim te evenaren. Ook voor Peter (die in december voor het eerst onder de 3u dook op de marathon) dus nog maar eens een sterke prestatie. Nadien was Joris Cantaert aan de beurt. Hij is nog maar enkele maanden weer volop aan het trainen en kwam ook dezelfde ochtend nog uit het buitenland terug. Een ideale voorbereiding was het dus niet, maar ook hij dook ruim onder de 20 minuten. Jurgen Goethals moest als slotloper proberen het clubrecord over de streep te trekken. Door een blessure was hij lange tijd twijfelachtig, daarom hield Simon zich paraat als reserve. Maar de pijn bleef uit en Jurgen kon een mooie wedstrijd afwerken. Hij bleef onder de 4:00/km en liet de klok daarmee stoppen op 2u46.06. Ook voor de masters dus een verbetering van het clubrecord met ruim 2 minuten.

Drie records verbroken en een overwinning voor de dames, daar mocht al iets op gedronken worden. De pop-up bar mét versnaperingen werd geopend en de derde teambuilding op een week tijd was een feit. Afspraak volgend jaar voor alweer een serie records?

Verslag: Simon Rogge

Foto’s: Evelien De Smet, Patrick De Lange, Audrey Baguet, Karel Huysman, Kaat Demetter

FOTO’S