Joggers in tijden van Corona

02/06/2020

Het begon eind vorig jaar als een ver van ons bed gebeuren in China.  Maar begin van het jaar begon Corona meer en meer ook bij ons in de belangstelling te komen. En op het jaarlijks eetfestijn van KASVO begin maart was er stilaan sprake van dat ook hier de strenge Chinese maatregelen wel eens zouden kunnen ingevoerd worden.        

En veertien dagen later was het dan zover en werden alle activiteiten alvast tot eind april afgelast. Het werd ons snel duidelijk dat de eerstvolgende loopwedstrijden in kader van het “ Oudenaards Loopcriterium “ niet zouden doorgaan.  Ook pistewedstrijden werden afgelast maar KASVO heeft zijn eerste wedstrijd pas in juni en tegen dan ging dat allicht geen probleem meer zijn. Maar het ging van kwaad naar erger en de annulaties van wedstrijden volgend elkaar  razendsnel op. Voorlopig schieten van het loopcriterium nog drie wedstrijden over in september en het is nog altijd ver van zeker dat die ook effectief zullen doorgaan. En op de piste van KASVO is voorlopig enkel nog de Memorial Rachel Hanssens van 5 september niet afgelast.

Ook voor de joggers was het aanpassen aan de strenge Corona maatregelen. Onze laatste groepstraining was op woensdag 11 maart en sedertdien zagen we kleedkamers en kantine niet meer. Het alleen lopen is op zich geen probleem maar als je geen afspraak hebt met collega’s wordt de training al eens gemakkelijk uitgesteld en van uitstel komt afstel. De groep van de “rappe” joggers was al flink uitgedund en trainde op woensdag al samen met de groep van de “trage”. Enkel op zondag liepen wij nog apart met beperkt groepje van Peter De Werdt, Jean-François Parent, Dirk De Cremer, Sylvie Christiaens  en ik zelf. Door de Corona maatregelen was het niet meer toegestaan om met de auto naar het stadion komen en van daar een training te beginnen. Sylvie, Jean-François en ik wonen op ongeveer zelfde afstand van stadion en geen probleem om al joggend naar de start te komen.  Ook geen probleem voor Peter op woensdag want dan kon hij vertrekken van op zijn werkplek in de waterzuivering.  En op zondag vertrok hij van uit Ooike naar het stadion en liepen wij dan samen een parcours richting Ooike.  Zo kon hij eerder stoppen en liepen wij door naar het stadion en hadden zo ongeveer dezelfde afstand. De “social distance” van anderhalve meter houden was geen probleem.  Jean en ik vormden de traagste bubbel. Peter met Sylvie of Claire (triatlete en kennis van Jean) liepen voorop en namen paar honderd meters voorsprong om dan terug te keren naar de laatste en er dus interval training van maakten. Toen in mei de maatregelen wat versoepeld werden konden ook Dirk De Cremer en Wim Van Nieuwenhuize opnieuw aansluiten en werd ons groepje wat groter maar het maximum was toch maar vijf joggers.

De laatste weken mochten we al in groep van maximum twintig lopen en dat was voor Wim het sein om opnieuw een parcours via wandelknooppunten uit te stippelen.  Zo vertrokken wij op zondag 24 mei op de Rijdt in Brakel met 14 lopers van KASVO en JC Zwalm voor pittige training van 28 kilometers. De volgende week iets dichter bij huis met vertrek op de “Geuzenhoek” in Horebeke voor  30 kilometers en deze keer waren wij al met 19 in totaal voor de twee afstanden (21 en 30 Km).                                      

Vooral bij de start werd al iets meer in groep gelopen en soms wel iets dichter dan anderhalve meter. Maar naarmate de afstand vorderde kwam er vanzelf meer afstand en zat er al rap 150 meter tussen eerste en laatste van de groep.  Deze formule van training deden wij in het verleden ook al meerder keren met evenveel succes maar met het grote verschil dat wij na het lopen verder konden  verbroederen tussen pot en pint.

Dat moeten wij nu wel missen en dat begint toch stilaan meer en meer tegen te steken.  Ik kijk dan ook uit naar de dag dat wij opnieuw volwaardige trainingen in groep kunnen doen met opwarming vooraf en “na-training” in de kantine.

Marc Vanmaldegem 

Jogger Jean-François Parent