KASV Oudenaarde blijft, na een spannende dag, in de First League!

VILVOORDE | 07/05/2023

Na een ware thriller wisten onze ASVO dames en heren het behoud veilig te stellen in de First League!

We nemen u even mee terug naar zondagmiddag, zo ergens rond de klok van 16u33. KASVO hangt in de touwen. Een zevende plaats in de tussenstand, 8 punten achterstand op nummer zes. In de afsluitende 4x400m mixed relays moet er gewonnen worden (terwijl VAC ene Noor Vidts en Nils Pittomvils opstelt). En AVLO moet laatste eindigen. Na 3 van de 4 lopers hangen we op de 3e plaats. De achterstand op de kop is groot, onoverbrugbaar. De hele rood-zwarte armada op en langs de piste in Vilvoorde bereidt zich voor op een aftocht in mineur. Het verhaal in de First League van de Belgische atletiek eindigt hier. De degradatie is onafwendbaar.

Maar op de moeilijkste momenten staan de grootste kampioenen op. Ilana Hanssens krijgt de stok en zet als slotloopster de onmogelijke achtervolging in. 40 meter achterstand worden er 35. Dan 30. Op 200m van het einde is het gat nog minder dan 10 meter. De hoop laait op. De decibels op de tribune schieten de hoogte in. Ilana gaat op en over de tegenstand. De laatste rechte lijn lijkt oneindig te duren maar vliegt eigenlijk voorbij. Bingo! De eerste plaats is binnen. En wat later zien we AVLO als laatste binnenkomen.

We komen gelijk in punten. Er is een ex aequo in het aantal eerste plaatsen. Wat nu? Het aantal tweede plaatsen telt. 4 stuks voor AVLO, 5 voor KASVO. We kruipen door het allerkleinste gaatje, we zijn gered. KASVO let’s go!

Maar eerst even nog wat verder terug. Hoe zijn we in hemelsnaam in deze positie terecht gekomen? Al voor aanvang was het duidelijk dat het een lastig jaar zou worden. Blessures zorgden voor heel wat afzeggingen (Laure, Jaron en vele anderen, en last minute ook nog Margo…). Vervangers werden ingepast, atleten schoven noodgedwongen door naar een niet favoriet onderdeel of maakten lastige combinaties… Maar we hadden nog steeds een goeie ploeg en het vertrouwen was aanwezig.

Maar ook de dag zelf zat het niet mee. Kato had last van de rug en dat speelde haar duidelijk parten bij het ver- en hinkstapspringen. Ilana vond haar ritme niet op de vlakke 200m. Femi liet een polsstokmisser noteren op 2m80, wat haar in de uitslag net na AVLO deed belanden. Lars betaalde een moedige start cash in de tweede ronde van de 800m. Michael sukkelde met een verstuikte enkel en startte met vraagtekens aan de 5.000m.

Maar links en rechts zat het ook wel eens mee. RCG vaardigde geen polsstokspringers af, VAC moest passen voor de 100m horden na een valse start en RCG viel met een slechte stokwissel uit op de 4x100m bij de dames. Zo kregen we toch enkele extra punten in de schoot geworpen, en elk punt telt.

Want als we iets geleerd hadden van de interclub vorig jaar, is het wel dat elk punt telt. We gooiden alles in de strijd en gaven de moed niet op. Kato verbeet de pijn en sleepte vooral in het hinkstapspringen nog heel wat kostbare punten uit de brand. Laure nam het hoogspringen én het kogelstoten voor haar rekening en droeg zo toch haar steentje bij. Dieter ploeterde zich als vanouds naar enkele broodnodige punten in de steeplebak. Arne, Treasure, Frem, Sara en Tess stonden als scholier meer dan hun mannetje. En ook een hele lijst junioren toonde dat ze over heel wat talent beschikken. Ine kwam terug uit zwangerschap en haalde ei zo na meerdere punten binnen. Simon kaapte met een knappe eindrush op de 3.000m nog een extra punt weg. Want elk punt telt.

Bij elke prestatie rolden de aanmoedigingen van de tribune. Angstvallig werd de tussenstand geraadpleegd. Eerst stonden we zesde, zelfs even vijfde maar dan weer zesde. Het bleef een dubbeltje op zijn kant. En later op de middag zakten we langzaam weg. AVLO leek beter en nam een bijna onoverbrugbare voorsprong.

De druk op de aflossingsploegen werd groot. Een foute stokwissel kon écht niet meer. Alles moest perfect gaan, we wisten dat enkele fracties van een seconde het verschil konden maken. Want elk punt telt.

Maar onze (jeugdige) atleten hielden het hoofd koel. Ze bleven gefocust en legden alle energie in een waanzinnig slotakkoord, vakkundig afgewerkt door Ilana met een alles verlossende eindrush. Haar reactie “Geef me een stok en ik krijg vleugels” spreekt voor zich. En de rest is geschiedenis.

Team spirit, strijden tot op de meet. Wij zijn KASVO, we are red and black. We always come back. KASVO LET’S GO!

Verslag: Simon Rogge

UITSLAG

Plaats/ClubPunten
1. Seraing Athlétisme204
2. AC Herentals201
3. Koninklijke Vilvoorde AC168
4. Regio Oost-Brabant Atletiek165
5. AC Deinze161
6. KASV Oudenaarde145
7. AV Lokeren145
8. KRC Gent132
Interclub 2023 – 4x 400m Mixed