KASVO-Kameraad: Brechtel Wancour

Sinds het begin van de Covid pandemie, heeft Brechtel Wancour zich omgeschoold tot ultraloper. De oevers van de Schelde werden zijn tweede thuis, en hij haspelde er “loopjes” af van wel 100km… Begin 2022 stelde hij zich een nieuw doel: een jaar lang elke dag lopen én een jaartotaal van 5000km halen. Maak hieronder kennis met de man die zijn loopschoenen sneller verslijt dan zijn onderbroek!

Hoe lang ben je al betrokken bij KASVO en hoe ben je bij KASVO terecht gekomen?
Voor ik bij KASVO terecht kwam, was ik lid van de triatlonclub van Oudenaarde. Niet dat ik graag zwem, maar fietsen en lopen deed ik graag. De clubtrainingen van de Ratten waren leuk, maar aan 1 uurtje looptraining had ik niet genoeg. Daarom sloot ik mij aan bij de loopgroep van Tim. Later door gebrek aan tijd ben ik de fiets wat uit het oog verloren en focus ik mij momenteel op het lopen. Na een lange dag is het gemakkelijker om nog snel even te gaan lopen, dan de fiets van stal te halen.

Wat vind je zo leuk aan de club?
De sfeer in de groep, maar vooral het samen kunnen toewerken naar een gemeenschappelijk loopdoel. Samen lange duurlopen afwerken.  Elkaar opfokken voor een mooie tijd. Op de intervaltrainingen niet aan elkaar willen toegeven. Om achteraf toch weer de beste vrienden te zijn.

Je hebt vorig jaar veel kilometers gelopen, heel veel. Wat heb je precies gerealiseerd?
In 2022 was het plan om elke dag van het jaar te lopen. Op het einde van 2021 kwam ik een kleine 100 kilometer te kort om aan 4000 kilometer te geraken. Daarom stelde ik het doel van 2022 in op 5000 kilometer. Zo rond augustus, op een loopje rond de Donk, wist Simon me te vertellen dat 5000 maar een belachelijk getal is. Simon stelde voor om er 5200 van te maken. 52 weken, 100km. Het nieuwe doel was gezet, en ik kon direct beginnen met het wegwerken van een forse achterstand. 2023 heb ik kunnen afsluiten met 365 actieve loopdagen, goed voor iets meer dan 5500 kilometers.

Heb je een idee hoeveel uur je hiermee bezig bent geweest?
Dit antwoord moet ik jullie schuldig blijven. Ik kan het blijkbaar niet terugvinden op mijn Strava. Maar misschien is het beter dat ik niet weet hoeveel tijd ik hierover gedaan heb.

Zijn er loopjes die je je speciaal herinnert? Waarom?
Zo was er het loopje met Peter, waarbij we de kustlijn van De Panne tot Knokke hebben afgelopen. Dit jaar moeide ik mij niet met de beslissing waar we zouden starten; het jaar voordien koos ik per ongeluk om 67 kilometer tegen de wind in te lopen.
De marathon van Eindhoven. Waar ik 3 dagen voor de start verkouden geworden ben. Maar ondanks de verkoudheid toch nog een PR heb kunnen lopen. Al was ik met veel meer ambitie afgezakt naar Eindhoven. Maar deze ‘tegenslag’ zorgde er wel voor dat ik met heel veel zin uitkijk naar de volgende marathon in Valencia dit jaar.

Wat was het lastigste moment doorheen het jaar?
De dagen na een wedstrijd waren lastig. In plaats van een dagje rust te nemen, moest ik alweer lopen om aan 365 loopdagen te komen. Als ik eraan terugdenk, denk ik dat de week na de marathon van Eindhoven zwaarder was dan de marathon zelf.

Wat is het volgende doel?
De volgende uitdaging start op 21 april: Marathon Des Sables. Een zesdaagse ultraloop van 256km, in de Sahara. Op de tocht ben je zelf ook verantwoordelijk voor het meedragen van jouw slaapmateriaal en eten. Dus op de eerste dag, draag je het eten van de volgende dagen met je mee. Dit allemaal in een temperatuur rond de 35 à 40 graden overdag en 5 graden ’s nachts.

Welke grappige loop-anekdote kan je met ons delen?
Vroeger startte de 10 miles van Antwerpen in één wave terwijl er nu uitgesplitst wordt in meerdere waves. Wat resulteerde in de eerdere edities, dat als je ergens midden in het pak stond aan de start. Soms kon er wel een kwartier verlopen na het startschot, vooraleer je eindelijk aan de wedstrijd kon beginnen. Tijdens dat kwartiertje heb ik impulsief beslist om het volgende jaar de marathon te lopen. Dit omdat je daar niet zo lang moest aanschuiven. Ik heb namelijk een hekel aan wachten.

Waar ben je, naast atletiek, graag mee bezig?
Samen met Lotte dwaal ik heel graag Europa af om leuke escape rooms te spelen. Van die kamers waar ze je in opsluiten en je een uur de tijd hebt om eruit te geraken. Het is zelfs zover gekomen dat ik mijn eigen escape room hier heb in Oudenaarde aan de Donkvijver.

Naar welke muziek luister je graag?
Moeilijk om te zeggen, dit is heel uiteenlopend. Daarom laat ik Spotify mijn playlisten samenstellen. Tijdens de duurlopen luister ik vaak naar een podcast, liefst nog over één of andere sport. Tijdens het snellere werk naar uptempo songs.

Als ik naar een wedstrijd vertrek met de wagen, heb ik een vaste playlist om in de sfeer te komen. Mensen die met mij meerijden naar de wedstrijden, hebben niet te kiezen. Ze moeten dit ritueel doorstaan en uit volle borst meezingen met de aangepaste teksten.

Kan je ons iets over jezelf vertellen dat nog bijna niemand weet?
Ik denk dat er niets is wat niemand van me weet, ik flap er tijdens het lopen namelijk veel uit. Waar moet je het anders over hebben als je samen een lange duurtraining afwerkt?

Kies van onderstaande zaken telkens wat je het leukst vindt?
Lange afstand (10km) of hele lange afstand (marathon)
Moeilijk, beide kiezen mag niet zeker? Op de 10 kilometer loop je tegen je rechtstreekse concurrenten. Op een marathon loop je tegen jezelf.
Opwarming of cooling down
Definitely de opwarming. Tijdens de opwarming kijk je uit naar de training, tijdens de cooling down moet je afscheid nemen van de training.
– Belgisch Kampioenschap of Interclub
Maakt me niet uit, de enige voorkeur die ik heb is een wedstrijd met veel lopers die net iets beter lopen als ikzelf.
Looptechniek of krachtoefeningen
Dit is geen dilemma, zonder nadenken kies ik voor looptechniek. En iedereen die mij kent, kan dit bevestigen.
Winter of zomer
Beide mogen van me. In de zomer is het lang klaar, maar in de winter in het donker door de bossen lopen, heeft ook zijn charmes.
Droog of regen
Droog starten, de rest maakt me minder uit.
– Hond of kat
Als kind hebben we nooit honden of katten gehad, wel ezels.
– Sport kijken of zelf sporten
Simpel antwoord: zelf sporten. Ik ben niet het type dat zich graag in de zetel nestelt.
Olympische spelen of WK voetbal
Olympische spelen, voetbal zegt me niets.
– Laat opblijven of vroeg opstaan
Vroeg opstaan ligt me beter dan lang opblijven.
Pizza of frietjes
Aangezien ik één van de enige Belgen ben die geen frieten eet, kies ik hier voor de pizza. En als ik mag kiezen, liefst een pizza van de Pizza Hut met een dikke bodem.
IJs of chocolade
Een dame blanche!