KASVO Kameraad: Patrick De Lange

KASVO Kameraad

Sinds januari 2022 nomineren we elke maand een KASVO Kameraad. In onderling overleg kiezen Beau, Joachim en Simon een atleet/trainer/medewerker/jurylid… die volgens het panel eens in de kijker gezet mag worden omdat hij/zij anders weinig aandacht krijgt. We beseffen dat het een moeilijke taak wordt om maandelijks slechts één iemand te selecteren en dat er mogelijks zelfs enige jaloezie of wrijving hierdoor kan ontstaan. Ondanks dit absoluut niet de bedoeling is van dit initiatief, mag je dit zeker per mail aangeven: beau@kasvo.be. Elke mailtje wordt met de nodige aandacht, ernst en eventuele discretie behandeld. Tot slot nogmaals meegeven dat dit initiatief dus tot doel heeft om onze club net te verenigen en dus absoluut niet te verdelen. In de tussentijd: keep up the good work en geniet van deze artikeltjes!

Patrick De Lange

Al 15 jaar staat Patrick op zowat elke training van de fondgroep paraat. En al behoort hij intussen tot de M55 master categorie, zijn energie en enthousiasme werken nog steeds bijzonder meeslepend. Met zijn vele initiatieven en verjaardagsberichten zorgt hij voor een ongekende sfeer binnen de fondgroep, waardoor er ook op donkere en natte winterdagen een gezellige sfeer hangt. Patrick ademt KASVO, en is het ultieme voorbeeld van de atleet waarvan élke club er eentje zou willen. Maak kennis met Patrick onder de foto.

Hoe lang doe je al aan atletiek (bij KASVO)?
Ik ben er aan begonnen in het seizoen 2006-2007.  Het was eerder een toeval dat ik bij KASVO ben neergestreken.  In een zoektocht naar een geschikte zomeractiviteit voor de twee dochters in 2006, kwamen we uit bij de KASVO-zomerstage.  Vermits de atletiekmicrobe altijd  in mij was blijven zitten, stond ik dan ook binnen de kortste keren in de sportwinkel ter aanschaffing van een paar loopschoenen.  De atletieksport was mij verre van vreemd, vermits ik midden de jaren 70 een aantal jaren actief ben geweest bij ASSA Ronse.

Wat vind je er leuk aan?
Het competitiegebeuren fascineert mij enorm.  De drang om te presteren is nog steeds heel groot.  Ik mocht op jongere leeftijd regelmatig proeven van een overwinning.  Dit heeft mij door de jaren heen nooit losgelaten.  De wedstrijden zorgen ook voor de nodige motivatie om er blijven mee door te gaan.  Al is het ook zo, dat met ouder worden, het besef toeneemt dat bewegen op oudere leeftijd een noodzaak is.  Een mens is maar gezond als hij zowel intellectueel als sportief bezig is, en dit op alle leeftijden.  “Mens sana in corpore sano”.

Zijn er ook zaken die je minder leuk vindt?
Het feit dat ik momenteel bezig ben aan mijn zestiende seizoen bij KASVO maakt deze vraag een beetje overbodig.  Ik heb door de jaren heen geen zaken ervaren die negatief zijn in de atletieksport.   Integendeel, het plezier is met de jaren zelfs toegenomen.

Wat is je mooiste verwezenlijking als atleet?
Op een termijn van ruim 15 jaar zijn er natuurlijk verschillende prestaties geweest waar ik met enige fierheid op terugkijk.  Maar als ik er  toch ééntje moet uitpikken, dan is dat mijn eerste marathon die ik liep in oktober 2019 in Eindhoven.  Het overschrijden van de finish gaf me zo’n fantastisch gevoel, dat ik er nog steeds euforisch van word als ik er aan terugdenk.  Dat mijn chrono ook nog eens goed was voor een nieuw clubrecord toen, maakte het des te mooier.  Onvergetelijk.

Wat zou je de komende jaren graag nog willen bereiken?
Het klinkt misschien een beetje raar, maar zonder tegenslagen of blessurelast, ben ik allicht op weg naar mijn beste seizoen tot dusver.  De goede uitslagen in het veldlopen afgelopen winter, werden inmiddels bevestigd door een nieuw persoonlijk record op de 10 km in december van vorig jaar te Deerlijk (40:37) en op de halve marathon op 13 maart van dit jaar n.a.v. het BK te Gentbrugge (1:30:23).  Dus met enig optimisme, kan ik zeggen dat mijn limieten misschien nog niet zijn bereikt.  Ik hoop dan ook de komende maanden nog een aantal persoonlijke besttijden neer te zetten op de piste, gaande van 10.000m tot 1.500m.  De PR’s op de diverse afstanden liep ik op mijn 47ste en dateren dus al van 10 jaar terug.

Ik hoop ook nog een aantal keer de marathonkick te mogen ervaren.  Je bent jong en je wilt wat…

Heb je tips voor de jonge atleten in de club?
Vooreerst wil ik zeggen dat het mij telkenmale pleziert wanneer ik het jong geweld bezig zie op en rond de piste.  Het flitst mij regelmatig terug naar mijn jeugdjaren.  Het zorgt er ook wel voor dat het gevoel van ouder worden nog niet bij mij is binnen geslopen.  Ik wil de jeugd het besef meegeven dat ze actief zijn in één van de mooiste sporten.  In de atletieksport dien je veel doorzettingsvermogen aan de dag te leggen om te slagen.  Doorzettingsvermogen dat jullie later ook zullen nodig hebben bij hogere studies en in het professionele leven.  Atletiek vormt mensen.  It’s a way of life, waar je veel moet voor doen en laten, maar waarvoor je zoveel terugkrijgt.

Aan de ouders wil ik als raad meegeven, steun jullie kroost volop in hun atletiekbezigheden en leg geen prestatiedruk op. Wees geduldig en op een dag komt de beloning.

Voor de jeugd geldt als absolute regel dat het een spel moet blijven en dat het competitieve ondergeschikt is.  Er wordt geen geschiedenis geschreven met titels allerhande in de jeugdcategorieën.

Waarom kom je vaak te laat op training?
Dit is een pertinente vraag.  Voor het geval dat dit nog niet duidelijk mocht zijn, ligt mijn druk professioneel leven als zelfstandig accountant hier aan de basis van, al wil ik dit zeker niet als excuses inroepen.  Maar onder het motto “beter laat dan nooit” doe ik er alles aan om dit euveltje de wereld uit te helpen.

Waar haal je de eeuwige inspiratie vandaan voor de verjaardagwensen en bijhorende feestklassiekers?
Mensen blij maken is één van de deugden des levens.  Vermits ik al een tijdje vertoef binnen de club, ken ik de meeste leden van de fondgroep heel goed en volg ik ook hun sportieve prestaties van nabij.  Hierbij af en toe eens teruggrijpen naar zaken buiten het sportieve om, maakt het des te plezanter.  Een paar dagen vóór de verjaardag van de atleet in kwestie, laat ik mijn inspiratiemolentje draaien en vloeit de nodige info er vlot uit.  Bij een verjaardag is een gepast melodietje zeker op zijn plaats.  Ik wil op deze manier mijn steentje blijven bijdragen aan de fondgroep, waar er een zeer gezellige en ontspannen sfeer heerst en waar jong en minder jong het perfect met elkaar kunnen vinden. Een feestje, op geregelde basis, hoort daar ook zeker bij. De hechtheid van de groep komt de sportieve prestaties zeker ten goede.

Kan je ons iets over jezelf vertellen dat nog bijna niemand weet?
De meeste leden van de groep weten inmiddels hoe ik in elkaar zit.  Ik heb dan ook weinig geheimen die nog niet werden prijs gegeven.  Maar waar ik wel een beetje mee zit, is de angst voor het diepe zwarte gat, wanneer de actieve atletiek voor mij zal stoppen.  Vermits lopen mijn grote passie is, is er momenteel weinig plaats voor andere hobby’s.  Een plan B heb ik dus nog niet klaar liggen.  Mijn vurige wens is dan ook om toch nog een tijdje te kunnen meedraaien in de groep.  Ik probeer mij zo optimaal mogelijk te verzorgen, maar je moet moeder natuur ook aan je zijde hebben staan.  Eén ding is zeker, ook al stopt het morgen, zal ik op mijn KASVO-periode steeds met heel veel plezier en deugd terugkijken met de nodige heimwee, want naast de vele  sportieve prestaties, heb ik er vooral een pak prachtige KAMERADEN aan over gehouden, met wie ik al heel veel mooie momenten heb mogen beleven.  Ik ben mijn matekes daar dan ook heel dankbaar voor.

Kies van onderstaande zaken telkens wat je het leukst vindt?
–        Veldlopen of piste
–        10km of marathon
–        Winter of zomer
–        Droog of regen (zonder water geen leven)
–        Hond of kat
–        Rood of zwart
–        Sport kijken of zelf sporten
–        Olympische spelen of WK voetbal
–        Strandvakantie of actieve vakantie
–        Pizza of frietjes
–        IJs of chocolade