KASVO-Kameraad: Wim Van Nieuwenhuize

Sinds januari 2022 nomineren we elke maand een KASVO Kameraad. In onderling overleg kiezen Beau, Joachim en Simon een atleet/trainer/medewerker/jurylid… die volgens het panel eens in de kijker gezet mag worden omdat hij/zij anders weinig aandacht krijgt. Deze maand is jogger Wim Van Nieuwenhuize aan de beurt.

Wim Van Nieuwenhuize

Wie op Strava het aantal gelopen kilometers per week in de KASVO groep in de gaten houdt, weet dat niet enkel de marathonlopers van de fondgroep steeds vooraan staan. Ook bij de joggers wordt er heel wat gelopen. Eén van deze kilometervreters is Wim Van Nieuwenhuize en bijna wekelijks trekt hij de rood-zwarte clubuitrusting aan voor een jogging of trail ergens in binnen- of buitenland. Maak onder de foto kennis met deze übermens!

Hoe lang ben je al betrokken bij KASVO en hoe ben je bij de club terecht gekomen?
Als ik me niet vergis, ben ik aangesloten sinds 2011. Mijn oudste zoon was toen aangesloten bij de jeugd, en telkens hij op woensdag training had, was dat ook het moment waarop de joggers vertrokken voor hun training. Ik heb me dan ook aangesloten, zodat ik tijdens zijn training niet meer individueel moest lopen.

Wat vind je zo leuk aan de club?
Bij de joggers gaat het er vaak ongedwongen en luchtig aan toe. Genieten van het lopen staat centraal, veel meer dan presteren. Al was het in de tijd dat ik me aansloot wel de gewoonte om een nieuw lid eens te testen en er dus tijdens de eerste trainingen duchtig de pees op te leggen. Nu is dat veel verminderd, we zijn al blij als er een nieuw lid is. De groep wordt kleiner en kleiner dus instroom is meer dan welkom.

Je loopt doorheen het jaar heel wat kilometers. Op welke prestatie ben je het meest trots?
Dat is een hele moeilijke vraag… Ik houd erg veel van trailen, dus dan kies ik voor de “Trail Uewersauer” van 53 km in Heiderscheid (Groothertogdom Luxemburg) in 2016 en voor de “Trail du Diable au SUKre” van 60 km in Ellezelles in 2017. Al zijn de marathons die we deden met een delegatie van KASVO en JC Zwalm van Dublin (2016) en Ljubljana (2017) ook onvergetelijke herinneringen!

Welke grappige anekdote kan je met ons delen?
Ik liep ooit in Deurle de “Statiejogging”. De seingevers kenden echter het parcours niet en de lopers werden zowat alle kanten uitgestuurd. Op een bepaald moment kwamen we op een kruispunt met verschillende lopers vanuit de 4 richtingen… Hilarisch! Een uitslag opmaken was onmogelijk, iedereen had een ander parcours gelopen en een andere afstand. Al is Deurle wel een prachtige omgeving om te lopen.

Is er een bepaalde wedstrijd waar je graag nog aan deel wil nemen? Waarom?
De Arctic Circle Trails lijken mij fantastisch om te doen in Lapland en Zweden. Daarbij loop je twee trails (19 km en 31 km) en word je met de helikopter naar de startplaats gebracht en met de boot terug naar het vasteland. Maar of het er ooit van komt…

Waar vind je de motivatie om al die kilometers te malen?
Momenteel is het mijn doel om minstens 5 keer per week te lopen en 250 km per maand. Daarbij zijn per week meestal 2 tot 3 korte loopjes van 5 à 6 km. Dit doe ik vooral voor mijn gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Dit doel is niet eindig in de tijd. Als je een bepaalde wedstrijd als doel stelt, bijv. een marathon, zie je vaak dat mensen na het behalen van hun doel ook hun motivatie verliezen.

Wil je nog iemand speciaal bedanken?
Binnen de club is dat ongetwijfeld Marc Vanmaldegem. Marc is het bindmiddel in de groep van de joggers. Altijd opgewekt en positief ingesteld en bovendien de ideale boekhouder om de financiën te beheren voor de na-training. Wat hij nog uit zijn loopschoenen tovert op 78-jarige leeftijd is uniek!

Waar ben je, naast atletiek, graag mee bezig?
Ik speel heel graag gezelschapsspellen en ga graag wandelen. En sinds ik vorig jaar een dartsbord kreeg voor Vaderdag, gooi ik ook al eens graag een pijltje…

Kan je ons iets over jezelf vertellen dat nog bijna niemand weet?
De laatste maanden hebben de benen tegengeprutteld bij het lopen, zowel op training als op wedstrijd. Recent bloedonderzoek wees uit dat ik een tekort heb aan foliumzuur en ijzer, waardoor ik te weinig rode bloedcellen aanmaak, wat heeft geleid tot een te lage hematocrietwaarde. Nu moet ik 2 maanden pilletjes slikken, dus hopelijk is tegen het einde van het jaar alles weer in orde.

Kies van onderstaande zaken telkens wat je het leukst vindt?

 • Stratenloop of trail/veldloop? Stratenloop en trail!
 • Lokale wedstrijd of internationaal? Beiden, maar een lokale wedstrijd laat zich makkelijker inplannen.
 • 10km of marathon? Momenteel 10 km, als de benen weer beter zijn dan ook de marathon.
 • Winter of zomer – lopen op klaarlichte dag is veel leuker.
 • Droog of regen
 • Hond of kat – Geen van beiden, maar als ik dan toch moet kiezen, doe dan maar een kat. Honden, vooral
  loslopende honden, en joggers zijn vaak geen goede combinatie.
 • Sport kijken of zelf sporten
 • Olympische spelen of WK voetbal
 • Pizza of frietjes – Al zijn vrouwlief haar zelfgemaakte pizza’s ook verrukkelijk.
 • IJs of chocolade – Chocolade-ijs!