Laure Bilo op podium BK veldlopen

Sinds het drieluik PK-Zottegem-Ronse richtten heel wat (lange) afstandslopers hun vizier al op verdere doelen (piste, BK halve marathon…) maar toch doken nog heel wat KASVO-atleten de voorbije weken het veld in. Een kort overzicht.

Vlaams kampioenschap veldlopen Diest – 13-02-2022

Op het Vlaams kampioenschap verschenen in totaal 6 KASVO-atleten aan de start. Ze hadden in de weken voordien allemaal bewezen in goeden doen te zijn en trokken dus met de nodige ambities richting Diest.

Bij de cadetten meisjes stond Elodie Van Rillaer aan de start. Als eerstejaars moest ze ook opboksen tegen heel wat atleten van 1 jaar ouder. Ze nestelde zich netjes halverwege het grote pak en werd 35e overall. Bij de eerstejaars was ze 14e.

Bij de scholieren meisjes trok Flore De Schepper met enkele overwinningen op zak naar Diest. Tegen de Vlaamse top had ze het lastiger om zich door te zetten en werd ze 20e overall, 8e in haar leeftijdscategorie.

Dat het niveau heel hoog lag, werd ook duidelijk bij de junioren dames waar Laure Bilo voorheen moeilijk te stoppen was, moest ze nu al vroeg in de wedstrijd enkele atletes laten gaan. Ze kwam met een kleine minuut achterstand als 5e over de finish. Aangezien twee Britse atleten de topposities bekleedden, mocht ze als 3e wel mee op het podium. Ook eerstejaars Julie Van De Walle wou zich graag eens meten met de top. Ze liep een hele goede wedstrijd en kwam 1 minuut na Laure over de streep, goed voor een 12e plaats.

Bij de junioren heren ten slotte liepen Korneel Van Rillaer en Matteo Vandendriessche lange tijd in elkaars buurt. Korneel zag zijn harde trainingsarbeid van de voorbije weken beloond door in het slot weg te lopen van Matteo. In de uitslag eindigden ze als 20e en 21e.

Veldloop Lokeren – 20-02-2022

Op de veldloop in Lokeren kwamen verschillende jeugdatleten aan de start. Felix Orbie en Jules Vanhaverbeke stonden bij de benjamins jongens aan de start. Bij de pupillen jongens werd Méraud Demeulemeester 11e (eerstejaars) en Leandro Pandelaere 51e (tweedejaars). Mélusine Lachaert kwam bij de tweedejaars miniemen meisjes als 19e over de streep, en bij de tweedejaars miniemen jongens finishten Matisse Demeulemeester en Marcel Verhaeghe als 8e en 11e.

Bij de cadetten knokte Elodie Van Rillaer zich, een week na het Vlaams kampioenschap, naar een mooie 15e plaats. Bij de jongens werd Bo Meirhaeghe 21e. Ook Matteo Vandendriessche trok een week na het Vlaams kampioenschap de spikes alweer aan en werd knap 10e.

De laatste (en misschien wel beste) prestatie van de middag kwam op naam van Michael De Raedt. Hij bewees met diverse podia en overwinningen al goed op dreef te zijn en finishte in een sterk deelnemersveld als 6e.

CrossCup Hannuit – 20-02-2022

Laure Bilo en Julie Van De Walle trokken op 20 februari naar Hannuit als generale repetitie voor het BK veldlopen. Laure moest, net als in Diest, haar meerdere erkennen in Emma Vanhoeck en Fien Peusens, maar eindigde wel iets dichterbij. Opnieuw ging ze dus met een 3e plaats naar huis. Julie liep een hele goede race en kwam amper 40 seconden na Laure al over de streep. Ze eindigde daarmee als 9e.

Belgisch kampioenschap in Brussel – 06-03-2022

In totaal zakten 15 KASVO-atleten af naar Brussel voor de traditionele afsluiter van het veldloopseizoen. Maud Gevaert beet de spits af bij de benjamins meisjes, wat later gevolgd door haar broer Cas Gevaert en Lars Ronsse bij de pupillen jongens. Zij eindigden netjes 29e en 58e op 88 deelnemers. Bij de miniemen jongens werd Matisse Demeulemeester 35e (op 84 deelnemers).

Heel wat cadetten aan de start. Bij de eerstejaars meisjes bevestigde Elodie Van Rillaer het goede van de voorbije weken en finishte als 27e (74 deelnemers). Florence Eeckman werd wat verderop 45e. Bij de eerstejaars jongens stonden ook 2 deelnemers aan de start in het park van Laken. Bo Meirhaeghe en Laurens Vandewattyne eindigden dicht in elkaars buurt: respectievelijk als 21e en 25e (70 deelnemers). Ook 2 deelnemers bij de tweedejaars jongens. Senne Ketsman liep een sterke wedstrijd en werd 22e, maar ook Roel De Preester deed het goed en eindigde als 49e (71 deelnemers).

Door het aparte programma van het BK was het dan al tijd voor de lange cross bij de heren. Michael De Raedt was net op tijd hersteld van een griepje, maar ondervond toch nog de gevolgen van zijn ziekte en had niet het beste gevoel. Op karakter knokte hij zich echter naar een plaats rond halfweg het pak. Hij werd 44e (op 84 deelnemers).

Daarna was het weer tijd voor de jeugdigere atleten, met als eerste Flore De Schepper. Flore eindigde bij de scholieren meisjes als 12e op 26 deelnemers netjes binnen de eerste helft.

Dat Laure Bilo en Julie Van De Walle in goeden doen waren, bewezen ze al op de verschillende CrossCup-wedstrijden in februari. Ook nu weer startten ze met de nodige ambities. De pikorde van de voorbije wedstrijden werd ook nu weer aangehouden, waardoor Laure opnieuw als 3e over de streep kwam en dus mee het podium op mocht. Proficiat! Julie gaf opnieuw een minuutje toe op haar clubgenote en werd hiermee 13e (28 deelnemers). Met deze 3e plaats rukte Laure ook nog op naar de 3e plaats in het eindklassement van de CrossCup.

Ten slotte kreeg Korneel Van Rillaer de eer om de namiddag af te sluiten. Hij liep opnieuw een solide wedstrijd en werd 38e op 50 deelnemers.

Verslag: Simon Rogge | Foto’s: AC Duffel – Ludo van der Put – Bart Raes

Verslag: Trainer Marc Bogaert blikt terug op het BK Veldlopen 2022