Magnifiek BK-goud voor Marie Bilo!

BRUSSEL | 26/02/2023

Een zonovergoten Park van Laken was het decor voor de Belgische veldloopkampioenschappen. Toch stond er ook een stevige frisse wind. Door het droge weer van de voorbije weken lag het parcours er heel snel bij. Geen zware modderstroken zoals het daar in het verleden wel eens het geval was, maar een goed beloopbare groene grasmat. Vijftien KASVO-atleten kwamen aan de start.

MANNEN

Slechts één jeugdatleet nam deel aan dit BK, want heel wat atleten namen deel aan de jeugdaflossingen in de Topsporthal. Méraud Demeulemeester finishte op een mooie 15de plaats bij de tweedejaars pupillen (86 deelnemers). Er zal ten huize Demeulemeester geen discussie geweest zijn over wie nu de beste prestatie geleverd heeft, want bij de eerstejaars cadetten eindigde Matisse Demeulemeester eveneens op een 15de plaats. In dezelfde reeks finishte Marcel Verhaeghe op plaats 48 (57 deelnemers). Tweedejaars cadet Laurens Vandewattyne werd 25ste (67 deelnemers).

Bij de scholieren jongens liep Arne Segers een mooie wedstrijd en eindigde na 4.000m nog net in de top 20 (46 deelnemers). Junior Matteo Vandendriessche liep in een sterk bezette juniorenwedstrijd over 5.100m naar plaats 51 (61 deelnemers).

Bij de senioren heren kwam Simon Rogge aan de start van de lange cross van 9.000m. Na een winter met enkele indoorrecords op de 1500m en 3000m, sloot hij zijn winterseizoen af met een 76ste plaats (92 deelnemers). Met 136 finishers op de korte cross was het aantal deelnemers eerder beperkt. Ik herinner mij nog een wedstrijd waar we met 384 aan de start stonden. Ook hier kwamen nog 2 KASVO-atleten in actie: Pieter Demetter op plaats 129 en Marc Wijnand op plaats 131.

VROUWEN

Naast de negen mannen kwamen er ook nog 6 vrouwen aan de start. Hierbij vier cadetten meisjes, netjes verdeeld over de twee geboortejaren waardoor dit de enig categorie was waar we punten konden sprokkelen in het clubklassement. Bij de eerstejaars behaalde Mélusine Lachaert een mooie top 30-plaats (29 ste) en werd Helena Opsomer 61ste op 70 deelneemsters. Bij de tweedejaars finishten beide loopster in elkaar buurt met Elodie Van Rillaer op plaats 32 en Florence Eeckman op plaats 39 (53 deelneemsters).

De vrouwen liepen dit jaar voor het eerst dezelfde afstand als de mannen en Evelien De Smet wou de uitdaging wel aangaan op de lange cross van 9.000m tot een goed einde te brengen. De finish halen zou niet evident worden, want gedubbelde lopers worden jammergenoeg uit de wedstrijd genomen. Vooraf hadden we al eens bekeken welk tempo nodig zou zijn, maar dat bleek dit jaar nog iets te snel te zijn en op het einde van de vijfde van zes ronden zat haar wedstrijd erop met een 33ste plaats als resultaat. Volgend jaar, als master, een nieuwe poging.

De laatste wedstrijd gaf ons de grootste kans om in de buurt van het podium te komen, want Marie Bilo had eerder dit seizoen al een zilveren medaille behaald op de korte cross op de Vlaamse kampioenschappen. Marie was de hele wedstrijd attent mee voorin te vinden. In de laatste afdaling kon Mariska Parewyck echter een kloofje slaan, maar dat volstond niet om aan de eindsprint van Marie te weerstaan. In een spannende laatste rechte lijn kon Marie uiteindelijk toch de Belgische titel op de korte cross veroveren. Proficiat Marie!

verslag: Tim Van Coster