ASVO-mannen pakken de titel in Landelijke 1!

ASVO kampioen! ASVO kampioen!

Toch even nog wat uitgebreider stilstaan bij de overwinning van onze ASVO-ploeg op de Beker van Vlaanderen in Sint-Niklaas… Dit was echt van een hemels niveau en nogal overweldigend; getuige daarvan het ‘stille genieten’ dat ik op het gezicht van elkeen mocht bespeuren bij de bekendmaking van het resultaat. Elke atleet had alles gegeven en volledig leeg, moe, gelukkig, … Ik vermoed dat ze de komende dagen pas gaan beseffen wat een zeldzaam mooi moment dit is. Proficiat!

Kort na de middag druppelden onze trainers en atleten binnen aan de piste van De Ster in Sint-Niklaas; een beetje nerveus, maar vooral zonnig en met veel goesting. Een Beker van Vlaanderen is ook altijd een beetje familiegebeuren en dus was het ook een zéér aangenaam kennismaken en weerzien met de ouders en partners van onze atleten. Het belang van de magie van familie, trainers én atleten die elkaar vinden en begrijpen is oh zo belangrijk, en schoon…

Bij de start van de wedstrijd gingen zes atleten parallel aan de slag, en als bezoeker is het dan altijd even zoeken waar, wat en wanneer. Speer, polsstok en 400m horden konden in één oogopslag samen gevolgd worden van aan de zitplaatsen: Frem Vander Gheynst kwam met tegenwind uit tegen geroutineerde concurrentie én wist onder stress toch te presteren! Op snelheid en kracht haalde hij behoorlijk vlotjes 3m00; net niet zijn PR, maar wel goed voor drie punten. Bedankt kerel om het team hiermee te versterken, want polsstok mag dan wel super populair zijn bij de toeschouwers… weinig atleten durven eraan te beginnen. Sowieso is dit een (blijvend) werkpuntje voor de club. Ondertussen was ook Dries Van Schuylenbergh voorbij gezoefd: op de lange horden liep hij gecontroleerd naar winst in 56”55; de volle buit van 13 punten (eerste ASVO-overwinning; wordt belangrijk in de eindafrekening), een nieuw PR, én een nieuw clubrecord… En dit tussen het harde werken en studeren door; je moet het maar doen! Ondertussen kwam mijn ‘trainingsmaatje in speer’ Beau Le Compte – naar goede gewoonte – langzaam maar zeker op dreef: bij zijn vierde worp haalde hij 38m90 en liefst 5 punten voor de club. Ik vermoed dat Beau dit jaar zijn PR van 40m01 zéker nog gaat voorbij gaan…

Ondertussen aan de overkant was Hervé De Cremer, de volgens mij moeilijkste discipline aan het afwerken, namelijk het hink-stap-springen… Keer op keer zag ik hem vlotjes in de zandbak belanden – gelukkig want echt geen evidentie. Bijzonder verstandig hield hij het op vier pogingen; ook dat is Beker van Vlaanderen, namelijk rekening houden met wat nog komt! Toch maar liefst 12m14 (en dit met slechts een paar trainingen hiervoor op de teller): talent, PR én 7 punten. Ondertussen stonden de kogelstoters naar goede gewoonte gezellig met elkaar te keuvelen en deden ze ondertussen het voor een gewone sterveling het onmogelijke: 7kg260 liefst 14m10 ver stoten zoals onze Arnaud De Cremer! Maar liefst 10 punten, PR, én clubrecord. Ook ‘onze’ Sten Geenens was ondertussen in die hoek van de piste aan de slag. Zijn harde werken en revalideren resulteert momenteel in goed gevoel en dus resultaat: een tweede winst voor ASVO (13 punten) bij zijn tweede sprong met 1m95! De goede afwerking van de sprongen, de tijdsdruk om naar de volgende proef te moeten, en het ‘overschot boven de lat’ inspireerden hem tot drie zéér goede pogingen op 2m14. Knap! Zowaar door gespurt naar de start van de 110m horden heeft hij – in zijn allereerste hordenwedstrijd op die afstand – een 16”37 neergezet: derde plaats en 10 punten. Het clubrecord van in 1949(!) komt zowaar in het vizier.

En dan de populaire 400m (Wie zijn ze? Wat drijft hen?…) met Killian Mersseman waar een aantal tegenstanders ondanks hun kanonstart één per één gestaag werden ingehaald, dit in een schitterende 47”96. Dertien punten (derde ASVO-overwinning in de wedstrijd), PR en clubrecord. Op het moment van dit schrijven is dit de achtste juniorenprestatie van dit jaar op Europees niveau… ’t is maar dat je het weet. En dan kwam mijn all time favorite (ik weet het: velen zijn teleurgesteld bij deze persoonlijke bekentenis): Stef Botte op de 100m! 10”73 en opnieuw winst (de vierde) voor ASVO in – hoe kan het ook anders – PR en… net geen clubrecord. Maar honger is dus de beste spijs en wordt vervolgd…

Op de langere loopnummers hebben we het in ASVO vaak wat lastiger, en dus was het uitkijken wat onze sterkhouders daar zouden presteren. De eerste die voor de leeuwen werd gegooid was scholier Lars Meuleman op de 800m. Hij haalde in een bijzonder verstandige wedstrijd een vierde plaats (negen punten); de concurrentie is gewaarschuwd voor dit jonge geweld. Prachtig! Hetzelfde verhaal op de 1500m (mijn persoonlijke horrorafstand op het einde van de tienkamp!) waar opnieuw een scholier onze kleuren moest verdedigen; Arne Segers eindigde voor mij onverwacht zevende in een wedstrijd met concurrenten 4-minuten-rond kleppers als Jan Van Den Broeck! Faut le faire. Zes punten dank u!

En dan kwam de man die van mij het meest bewondering krijgt! Simon Rogge kwam luttele dagen na zijn bevalling een 3000m van niveau afhaspelen. Ok; zijn vrouw heeft bij de geboorte van hun kindje inderdaad het meeste werk geleverd, maar hij stond er toch maar! 9’23”94: vier punten en eeuwige dank, ook aan je vrouwtje en dochtertje die jou even met ons wilden delen. Op de 5000m kwam Dieter Robbens aan de slag, en besef lieve ASVO-supporters dat dit pure clubliefde vertegenwoordigd; zo kwam Dieter in vorige Bekers van Vlaanderen ons depanneren op alles waar we hem nodig hadden. Zo riskeerde zijn lijf en leden op een 400m horden en ligt hij mee aan de basis van ons huidig aantreden in Landelijke 1. En inderdaad hij deed het weer: zijn twee punten maken het verschil; wél stel ik voor hem deze druk toekomstig niet meer op te leggen… Tenzij hij het leuk vindt natuurlijk! Op Dieters kan je bouwen.

Ondertussen hadden broers De Cremer hun discus en verspringen afgewerkt in dat minder opgezochte hoekje van het stadion. ‘Oerdegelijk’ is hun handelsmerk: de 5m96 van Hervé is indrukwekkend – zeker gezien de beperkte voorbereiding – en de 41m25 bij Arnaud zijn laatste poging discus is ongelooflijk. Clubrecord! Zéker als je weet dat ook dit Arnaud zijn allereerste wedstrijd met de 2kg discus was! Wat gaan die kerels nog allemaal uit hun mouw schudden? En dan heb ik het niet alleen over atletiekprestaties. Doe zo voort! Respectievelijk achtste en derde plaats, 5 en 10 punten.
Dacht je dat de superlatieven uitgeput zijn? Neen hoor; de afwerking maakt het helemaal perfect! Het was zuiver genieten van de 200m en de aflossingen. Spanning ten top!
Jaron De Vriese (junior) legde zowaar onze Belgische trots Alexander Dooms het vuur aan de schenen. Een tijd van 21”32 op de 200m als junior en de derde prestatie Europees bij U20 dit jaar!!!

En uiteraard lukt in deze flow alles; ook de aflossingen dus. Pepijn Neuville, Mateo Bogaert, Jaron De Vriese en Stef Botte… een team van samen gemiddeld 19 jaar jong finisht de 4x 100m in 42”59: een derde stek, 10 punten en een clubrecord. Plots beseffen we het volop: Het scenario was op voorhand niet te verzinnen! Als we voor team Lebbeke eindigen winnen we deze Beker van Vlaanderen! Vol spanning trekken Dries Van Schuylenbergh, Mateo Bogaert, Killian Mersseman en Pepijn Neuville naar de arena. Nu moet het gebeuren. Nu zal het gebeuren. Met een tijd van 3’22”77 haalt dit piepjonge team de benodigde 11 punten binnen voor een ex aequo met Lebbeke. En dan kijken we voor de winst naar het aantal behaalde overwinningen, en die oefening valt in het voordeel van Oudenaarde uit. Vier eindoverwinningen voor ASVO versus twee voor Lebbeke.

ASVO kampioen!

Dank voor deze prestaties! Dank voor de inzet! Dank om zo ongelooflijk voluit te durven zijn! Atleten, trainers, ouders, familie, vrienden en vriendinnen: goed gedaan!

Verslag: Dieter Geenens

UITSLAG / UITSLAG KASVO-ATLETEN
FOTO’S