Belgisch kampioenschap 10km op de weg

LOKEREN | 05-08-2023

Sinds 2016 gaat in het begin van augustus steeds het BK 10km op de weg door, en dit telkens al in Lokeren (met uitzondering van 2020 waarin het om gekende redenen op een latere datum werd gelopen). Sinds 2016 heeft er ook al ieder jaar een atleet uit de trainingsgroep van Tim aan dit kampioenschap deelgenomen. Ook dit jaar stonden 9 atleten uit deze trainingsgroep aan de start, met ook nog 2 deelnemers bij de kidsrace, en Flore De Schepper nam deel aan de 4km. Het parcours bestond voor dit jaar voor het eerst uit 3 ronden van 3km met op het einde nog een lusje en de laatste 500m werden gelopen op de blauwe Lokerse piste. Het verkleinen van de ronde gaf iets meer schwung aan de wedstrijd, en zorgde er ook voor dat de supporters op verschillende plaatsen konden aanmoedigen.

Foto’s: Tim Van Coster – Evelien De Smet – AV Lokeren – Johan H.

We beginnen bij de jongsten van ons gezelschap nl. Nio en Ebba Van Coster. Zij mochten hun beste beentje voorzetten gedurende 600m. Dit werd een zeer geslaagde wedstrijd voor Nio die als 2de het podium mocht betreden. Even later kwam ook zus Ebba over de finish met een grote glimlach. Goed gedaan allebei!

Om 14u00 was het dan start voor het BK bij de dames. 90 dames schreven zich in en van Oudenaardse zijde namen Greet Verdonckt, Ine Laridon, en ikzelf, Evelien De Smet, deel.

Greet wist dat ze in haar nieuwe leeftijdscategorie opnieuw kans maakte op een podium en streed voor wat ze waard was. Ze kwam als 2de dame W50 over de finish, in een tijd van 40’51”. Vorig jaar liep ze in dezelfde wedstrijd nog een PR van 42’14”, daar deed ze dit jaar dus nog eens 1’19” vanaf, heel knap! Dit leverde haar eveneens een nieuw clubrecord W50+ op. Een dikke proficiat aan Greet!

Een beetje achter Greet liepen Ine en ikzelf de eerste wedstrijdhelft samen. Het eerste rondje liepen we nog met 3 andere dames bij ons, maar Ine was attent en zag dat zij het tempo iets lieten zakken, waardoor ze besloot om van hen weg te lopen. Ik probeerde Ine nog zo lang mogelijk te volgen, maar moest na 5km toch een klein gaatje laten. Ze was echter nooit uit mijn zicht, dus dat spoorde mij ook aan om te blijven verdergaan op het elan waaraan we bezig waren. Bij het ingaan van de laatste 500m op de piste perste ik er nog een laatste eindversnelling uit, waardoor het gaatje werd toegelopen en we beide op hetzelfde moment de finishlijn overschreden. Eindtijd voor Ine was 42’21” en voor mezelf 42’20”. Voor mezelf betekent dit een nieuw PR op de weg (vorige besttijd was 43’27” in 2021), Ine liep in Deerlijk ooit al eens rapper. Toch, een goede wedstrijd voor de 2 van ons!

Tussen het BK bij de vrouwen en dat van de mannen werd er eerst nog een andere “streetrace” gelopen, namelijk die voor de 4km en de massajogging over 10km.

Flore De Schepper deed dus zoals eerder gezegd mee aan de 4km. Bij het ingaan van de laatste 500m liep ze nog in 2de stelling. Maar ook zij bewees op het einde nog over een paar goede spurtbenen te beschikken en haalde haar tegenstander nog in. Ze finishte in een eindtijd van 15’35”, en mocht dus net als haar mama het podium op! Audrey Baguet nam deel aan de jogging van 10km, maar deed dit zeker niet al joggend. Ze finishte in een eindtijd van 46’25” en deed daarmee beter dan haar recent PR van midden juni te Torhout waar ze 48’ liep. Ook voor haar een knappe wedstrijd!

En dan eindelijk, om 16u00 was het de tijd voor onze mannen. Ze hadden al tal van mooie prestaties gezien, en wisten dus wat van hen verwacht werd. Als eerste man van de KASVO vloot liep onze kapitein Tim Van Coster. Hij liep een aandachtige wedstrijd, bij ieder controlepunt bleek hij weer wat plaatsjes te zijn opgeschoven. De klok wees 38’02” aan bij zijn finish, net geen PR, maar daar zat hij niet zo ver van. De volgende in het rijtje was Karel Huysman. Hij wist dat hij zich in de start achter iemand moest verstoppen en die tactiek heeft hij goed toegepast. Zijn vooropgesteld plan slaagde en hij eindigde in een mooie 39’34”, een nieuw PR van 31” was zijn beloning. Een kleine 2’ na Karel kwam Patrick De Lange over de finish, zijn tijd van 41’28” is dan wel geen PR, maar wetende dat hij al bijna een heel jaar sukkelt met een achillespeesblessure, kunnen we alleen maar zeggen dat dit nog altijd straf gelopen is! Ook onze voorzitter Pieter Demetter deed mee aan de wedstrijd. Nog niet zo lang terug vanuit vakantie en wat herstellende van een verkoudheid, liep hij de wedstrijd uit in 44’20”. Tot slot hadden we ook nog Marc Wijnand, altijd te vinden voor een race, hij liep deze 10km in een tijd van 47’17”.

Als allerlaatste mogen we natuurlijk onze supporters niet vergeten. Het spreekt vanzelf dat iedere atleet alle andere atleten aanmoedigde, maar ook Mia, Kaat en Henk (die zelf ook  meeliep aan de streetrace 10km , maar voor RTTO) hadden hun kelen gesmeerd! Dank je wel allen, mede dankzij jullie werd er zo goed gelopen!!

Kortom, het was weer een fijne ervaring, wij zijn moe en voldaan huiswaarts gekeerd en zullen volgend jaar opnieuw ons beste beentje voorzetten.

Verslag: Evelien De Smet