Belgische titel voor Greet!

De Belgische kampioenschappen volgen elkaar tegenwoordig in sneltempo op. Na het BK veldlopen vorige week en het BK indoor voor junioren en beloften gisteren, stonden vandaag de fondlopers in Gentbrugge aan de start voor het BK halve marathon.

Om een snelle wedstrijd te garanderen voor iedereen, werd het pak deelnemers opgesplitst in 2 reeksen. In de eerste reeks gingen Michael De Raedt en Brechtel Wancour in het zog van enkele wereldtoppers van start. Ook zonder de aanwezigheid van onze nationale trots Bashir Abdi lag het tempo verschroeiend hoog. Zowel Michael als Brechtel lieten zich in de eerste wedstrijdhelft vlot meedrijven met kilometertijden die (een stuk) onder de 3’30” lagen. Uw vliegende reporter haakte langs de Schelde even zijn wagonnetje aan en was blij dat hij even kon volgen.

Michael passeerde na 10km in een razendsnelle 33.29, Brechtel was met 34.38- amper een goeie minuut achterop én vestigde eventjes een dik PR op de 10km. Maar net voorbij halfweg moest Brechtel toch wat gas terugnemen. De bijzonder snelle kilometers werden ingeruild voor gewoon snelle kilometers en Michael liep beetje bij beetje weg. Maar tijdens de tweede passage op de Scheldedijk sloop ook bij Michael de vermoeidheid langzaamaan in de benen. Op zowat 5km van het einde stokte ook bij hem het tempo wat. Op karakter dook hij de slotfase in en met de laatste restjes krachten spurtte hij naar een eindtijd van 1.12.38 (74e plaats bij de mannen). Brechtel moest de laatste kilometers nog wat volk laten passeren, en kwam uiteindelijk als 113e man binnen in een dik PR van 1.15.57.

Wat later kreeg ook de tweede startwave het startschot te horen. Tim Van Coster had weer wat last een blessure en besliste daarom om zijn wedstrijd op te offeren als haas voor Greet Verdonckt. Het waren echter Karel Huysman en Patrick De Lange die de snelste start namen. Na een 5-tal kilometer passeerden ze zij aan zij, en tot halfweg hielden ze elkaar ook gezelschap. Maar gaandeweg kwamen bij Karel de betere benen toch weer bovendrijven en joeg hij het tempo beetje bij beetje de hoogte in. Hij dook uiteindelijk met een mooi PR net onder het anderhalf uur (1.28.50). Patrick weerde zich als een duivel in een wijwatervat en moest finaal slecht anderhalve minuut toegeven: 1.30.23.

Greet liep, perfect gegangmaakt en uit de wind gezet door Tim, een schitterende wedstrijd. In haar leeftijdscategorie behoorde ze zeker tot de favorieten. En Greet zou Greet niet zijn als ze niet voor het hoogst haalbare zou gaan. Ze volgde in de wedstrijd steeds kort na trainingsgenoot Patrick. Tijdens de tweede passage over de Scheldedijk leek het beste ervan af, maar ze bleef vechten tot het einde. De laatste kilometers kwam ze zelfs nog iets dichterbij, en ze finishte uiteindelijk in 1.31.03. Met een voorsprong van ruim 45 seconden, mocht ze zich daarmee ook Belgisch kampioen noemen!

Ook Ine Laridon ging vlot van start en hield lang bovengenoemde clubgenoten in het vizier. Maar in de tweede wedstrijdhelft kwam Ine de spreekwoordelijke man met de hamer tegen. Ze zag af bij de beesten en knokte zich op karakter naar het einde. In het slot zag ze eerst Isabel Miclotte en wat later ook Evelien De Smet passeren. Isabel was rustig gestart en kwam in het tweede deel van de wedstrijd helemaal op dreef. Ze liep met 1.34.35 een heel knap PR. Ook Evelien, die weinig verwachtingen had omdat ze wat last had van haar maag, deelde haar wedstrijd goed in. Met een eindtijd van 1.35.28 zette ook zij een PR neer. Ine moest uiteindelijk vrede nemen met 1.35.54 als eindtijd.

Ten slotte was er nog Marc Wijnand. Marc vierde vandaag zijn 30e verjaardag met een puike wedstrijd. Dat er geen champagne voorzien was in de bevoorrading, werd goedgemaakt door een luidkeels gezongen happy birthday door de supporters. Met 1.41.13 liep Marc netjes onder de 5 minuten per kilometer, en dat bevestigt nog maar eens dat zijn ijverige trainingsarbeid niet voor niks is geweest.

Een Belgische titel en heel wat persoonlijke records, het zomerseizoen is met een knaller begonnen!

Fotoalbum: https://bit.ly/3JaX5yO

Verslag en foto’s: Simon Rogge