De kop is eraf!

ANVAING | 05/11/2022

FOTO’S

Gisteren zakten we voor het eerst dit winterseizoen met de club naar een begeleide wedstrijd af. Meer nog, we staken de grens met Wallonië over en dat had wel wat implicaties op de normale gang van zaken. Zo kon je vooraf niet inschrijven via atletiek.nu (maar enkel via de website), mocht je zelfs ook nog ter plekke inschrijven (wat anders onmogelijk is), moest niet het normale startnummer opgespeld worden (maar één van de organisatie zelf) en ook de volgorde van het parcours bleef lang een raadsel. Desalniettemin tekenden er 27 Oudenaardse jeugdatleten present, waaronder het voor een redelijk aantal de eerste keer ooit was. Het ijs is dus gebroken en the sky is the limit, maar laat ons eerst nog even terugblikken naar deze winderige start van het veldloopseizoen.

In Franstalig België mag er al veel vroeger aan atletiek gedaan worden dan wat bij ons de norm is. Zo kan je bij ons deelnemen vanaf het eerste leerjaar, maar bij hen mogen kinderen vanaf 2019 al hun wedstrijdtruitje aantrekken en het beste van zichzelf geven. Hierdoor kon Ebba (2017) al eens tonen wat ze in haar mars had, alvorens volgend jaar waarschijnlijk de kangoeroes bij ons te vervoegen. Ze deed dit voortreffelijk! Iets later was het de beurt aan benjamin Margot, die mooi in het midden van het pak tussen de vlaggen haar veldloop afrondde. Ietsje verder was ook nog eerstejaars benjamin Emily te vinden. Bij de benjamin jongens waren onze 4 ijzers in het vuur eerder vooraan te vinden. Zo finishte Nio zevende, kaapte Kian de tiende stek nog net voor de neus van Daan weg en liet ook Henri een top 15-notering optekenen.

Vervolgens was het aan de pupillen meisjes, die net als de jongens en beide miniemenreeksen 1000m dienden af te leggen. Zeker voor de miniemen is dit dus een kortere afstand dan gewoonlijk en het bleek een kolfje naar de hand te zijn van pupil Louise. Na een race waarin ze positioneel verstandig liep, kwam ze voor de laatste 200m terug het veld op in een comfortabele derde plaats en deze hield ze ook vast tot het einde met een medaille achteraf als resultaat. Niet veel verder was eerstejaars Elaya te vinden, die ondanks de aanwezige stress in de top 10 eindigde en zelfs de top 5 van haar geboortejaar. Die stress is dus zeker voor niks nodig! Hetzelfde geldt natuurlijk voor de andere dames. Al had Mare daar – met al haar wedstrijdervaring ondertussen – het minst last van en eindigde nog net voor Ilke, die haar vuurdoop in de wedstrijden met glans heeft doorstaan. Hetzelfde kan over eerstejaars Sofia gezegd worden. Goed gedaan, meisjes!

Bij de pupillen jongens werd snel duidelijk dat 3 van onze Oudenaardse atleten hun hoofd hadden gezet op een top 5 notering, wat in Anvaing podium waard was. Zo had er zich een groepje gevormd van een 6-tal pupillen strijdend voor de derde plek, waarin op 200m voor het einde ook nog Cedric en Wout zaten met Jef en Karel maar een klein beetje verderop. Uiteindelijk eindigden ze respectievelijk en heel verdienstelijk op een 6e, 7e, 11e en 13e plek. Maar dat waren nog niet al onze atleten in die reeks, want ook Lukas (18e), Baptiste (26e), Jo (30e) en Finn (43e) brachten hun eerste cross van het seizoen – of zelfs voor de meesten hun eerste wedstrijd ooit – tot een goed einde. Achteraf waren ook enkel positieve klanken te horen, dus we kijken al samen uit naar de volgende wedstrijd!

Tot slot nog onze miniemen, waar de Oudenaardse dames lange tijd samen liepen. Na een tijdje moest Niamh (25e) echter haar meer ervaren vriendinnen laten lopen en die maakten er nog een heuse strijd van. Zo kwam Franne (17e) in de laatste rechte lijn nog opzetten bij Sienna (18e) en slaagde ze er zelfs in om haar nog net in te halen. Duidelijk zijn deze dames nagenoeg van hetzelfde niveau, dus we zijn benieuwd of de volgende keer de rollen omgedraaid zullen zijn. Bij de miniemen jongens hadden enkelen ook het podium in gedachten vooraf, maar deze ambitie bleek net wat te hoog gegrepen. Al kwam eerstejaars Ruben (11e) in feite als vijfde van zijn geboortejaar over de streep, dus in dat opzicht werd het podium toch behaald. Niet veel verder volgden Rune (14e) en Arnout (17e). Achteraan het veld schoof Thor geleidelijk op naar een heel mooie 21e plek en dit na een heel verstandige race. Good job, miniemen!

Later vandaag trekken 14 pupillen en 14 miniemen van onze club ook nog hun wedstrijdtruitje aan om onze eer hoog te houden in Waregem. Hierbij zijn er ook een paar die gisteren al gelopen hebben, wat we echter als club niet aanmoedigen. Één wedstrijd per weekend is meer dan voldoende. Desalniettemin wensen we ze allemaal heel veel succes – en vooral heel veel plezier – op deze onbegeleide cross (want staat niet in het vet op de clubkalender). Mochten er overigens foto’s gemaakt worden, die je wenst te delen met iedereen, dan mag je die gerust mailen (bv. door middel van Dropbox) naar beau@kasvo.be en dan zullen ze wel op de website verschijnen!

Foto: Jurgen Goethals