KASVO-Kameraad: Laure en Marie Bilo

Laure en Marie Bilo hebben talent op overschot en rijgen de overwinningen, Belgische medailles en records aan elkaar. Zo mocht Marie onlangs nog deelnemen aan het Europees kampioenschap veldlopen en won Laure met overmacht de veldloop in Oudenaarde. Maar wie kent het verschil tussen de twee dames van deze KASVO tweeling? Wie traint het hardst? Wie geniet soms iets te veel van het eten en wie is ook fan van cyclocross? U komt het hieronder te weten in de nieuwste editie van onze KASVO kameraad!

Laure Bilo

Hoe lang zijn jullie al betrokken bij KASVO en hoe zijn jullie bij KASVO terecht gekomen?
Marie: We zijn beginnen lopen in een klein clubje in Ronse (ASSA) dat nu niet meer bestaat.
Laure: Marie en ik presteerden op de crossen redelijk goed. We liepen op de belangrijkste crossen ook een top 5. Onze trainster Natacha raadde ons na een halfjaar aan om van club te veranderen om wat meer ondersteuning te krijgen. Iedereen wees ons Oudenaarde aan, onder andere Nadia 😉
Marie: Ze hadden in Ronse ook geen deftige piste om goed te trainen. De dichtstbijzijnde club was dan in Oudenaarde. We zijn er nu al ongeveer 7 jaar.
Laure: In Oudenaarde konden we meteen met een enthousiaste trainer van start gaan, met name Guy Decabooter.

Wat vinden jullie zo leuk aan de club?
Marie: Vooral de sfeer tussen de atleten vind ik leuk.
Laure: Ja, er is altijd een leuke sfeer. Daarom zijn de interclubs ook een van mijn lievelingswedstrijden. Winnen als club, winnen als team is geweldig.

Jullie zijn nog jong maar hebben al heel wat bereikt. Op welke prestatie zijn jullie het meest trots?
Laure: Ik heb 3 prestaties waar ik trots op ben. De eerste is mijn overwinning op de Youth Memorial van Damme in 2019, de tweede mijn Belgische titel in het veldlopen (2019) en als laatste onze gezamenlijke overwinning op de 4x 400 voor de clubs (waar ze ook het Belgisch record braken nvdr).
Marie: Ik ben trots op alle Belgische medailles die ik al heb kunnen behalen en vooral op mijn 1500m tijd van 4’18 die ik als junior heb kunnen lopen.

Welke grappige anekdote kunnen jullie met ons delen?
Marie: Als mijn zus een wedstrijd wint, dan krijg ik vaak ook alle felicitaties omdat ze ons moeilijk uit elkaar kunnen houden😊.
Laure: Moeilijk. Misschien: als ik een wedstrijd loop, wordt er vaak ‘Marie’ geroepen en dat hoor je soms iemand anders zeggen: ‘Nee, ‘t is Laure’. Er wordt van alles naar me geroepen, behalve mijn eigen naam 😊.

Hoeveel uur per week zijn jullie momenteel met atletiek bezig en wat zouden jullie graag nog bereiken?
In koor: We zijn momenteel maar 8-9 uur per week met atletiek bezig. Dit zou toch wat meer mogen zijn als we onze doelstellingen willen halen.
Laure: ik wil me selecteren voor internationale kampioenschappen. Het zou leuk zijn om deze zomer te kunnen deelnemen aan het Europees kampioenschap.

Moeten jullie elkaar soms aansporen om te gaan trainen?
Laure: Nee, niet echt, Marie volgt meestal letterlijk wat er op haar schema staat.
Marie: Nee, trainen is voor ons als een routine. We moeten elkaar nooit aansporen om te gaan lopen. Bij kracht-, mobilisatie- of stabilisatietrainingen kan dit soms wel gebeuren.

Waar zijn jullie, naast atletiek, graag mee bezig?
Marie: Ik kijk heel graag naar andere sporten op TV zoals o.a. cyclocross in het weekend. Naast zelf sporten of kijken, eet en bak ik heel graag 😊.
Laure:
Oeps, eten. Ik kijk ook vooral veel sport op tv (vooral cyclocross)

Kan je ons iets over jezelf vertellen dat nog bijna niemand weet?
Laure: Na al die jaren weet ik nog steeds niet in welke discipline ik de beste resultaten zou kunnen halen. Ik besliste om geen lange crossen meer te lopen. Tegen alle verwachtingen in, loop ik dan op de clubcross (van KASVO) een resultaat dat ik totaal niet verwacht had. Sinds mijn korte werk bij Ilse is mijn loopstijl radicaal veranderd met blijkbaar een grote invloed op mijn lange cross.
Marie: Nee, ik heb niet echt iets te verbergen.

Marie Bilo

Kies van onderstaande zaken telkens wat je het leukst vindt:
(Laure = rood, Marie = vetgedrukt)

Piste of veldlopen Laure: Beide zijn heel leuk. Veldlopen omdat het kou is en we niet aan die tijden moeten denken. Piste omdat ik meer snelheid mag doen. Marie: Ik vind ze allebei super leuk. Ik hou van variaties.
– Belgisch Kampioenschap of Beker van Vlaanderen  Marie: voor de sfeer. Laure: Dit is ook een moeilijke. BVV is geweldig om samen als team te strijden en een Belgische kampioenschap is natuurlijk een wedstrijd waar je strijdt voor een Belgische titel.
– Rompstabilisatie of looptechniek
Winter of zomer Laure: Als het warm is, presteer ik minder. Marie: Ik loop veel liever met een korte broek 😊.
Droog of regen
Hond of kat
– Sport kijken of zelf sporten
Olympische Spelen of WK Voetbal
Pizza of frietjes
IJs of chocolade

Wie is het best in volgende zaken?

Sprinten: In koor: Laure
Uithouding: In koor: Marie
Een trainingsschema volgen: In koor: beide, we volgen allebei goed wat er op ons schema staat.
Tegen je verlies kunnen: In koor: beide
Alcohol drinken: In koor: We drinken geen alcohol.
Dansen: In koor: We kunnen allebei niet dansen. Laure: laat ons alles doen maar niet dansen
Helpen in het huishouden: In koor: Marie. Laure: maar ik kan zeker ook wel eens helpen, hoor 😊