1 provinciale titel, 2x brons in Zottegem

De hevige regenval vorige week had ook zijn invloed voor onze veldlopers, die zondag om de provinciale titel streden op het loodzware parcours in Zottegem. Naast de gebruikelijke hellingen, ontstonden enkele stevige modderpartijen. De atleten draaiden de langste pinnen op de spikes en de supporters wapenden zich met paraplu en rubberlaarzen. Al om 10u40 doken de kangoeroes het modderbad in. Na de jeugdreeksen volgde een korte pauze. Een verslag van de jeugdreeksen kan je hier lezen!

Na de middagpauze beten de cadetten meisjes de spits af, met 2 grote ronden ploeterwerk (3000m). De eerstejaars meisjes kwamen algemeen sterk voor de dag en legden meer dan het vuur aan de schenen van hun 1 jaar oudere tegenstanders. Ook de beste Oudenaardse was een eerstejaars. Mélusine Lachaert kwam als 23e over de streep, goed voor een 15e plaats in haar categorie en bevestigde hiermee ook haar sterk veldloopseizoen. Hierna volgde een verkouden Elodie Van Rillaer (12e in haar categorie) met in haar spoor Florence Eeckman (13e in haar categorie). Ella De Paepe (24e eerstejaars) en Helena Opsomer (25e eerstejaars) hielden ook goed stand en liepen vlot binnen.

Bij de jongens (ook 3000m) stonden 2 rood-zwart hemden aan de start. Pechvogel Laurens Vandewattyne (11e tweedejaars), die op karakter na 1 ronde de strijd verder liep zonder spikes, liet toch nog een mooie prestatie noteren en zonder pech zat hier zeker een top-10 plaats in. Wederom ook een sterke prestatie van Matisse Demeulemeester (8e eerstejaars), die toch wel stilaan in de buurt komt van de toppers. Marcel Verhaeghe had eveneens pech en moest onderweg de strijd staken met pijn aan de hiel.

In de volgende wedstrijd voor scholieren meisjes en masters vrouwen 50+ liep Astrid Meuleman een hele sterke wedstrijd. Na 2 jaar groeipijnen aan de knie, kon ze begin deze winter eindelijk terug normaal trainen en dat zorgde toch wel voor de verrassing van de dag door een sterke 7e plaats te behalen in het algemeen klassement maar vooral een prachtige podiumplaats (derde) als eerstejaars scholiere. Een mooie beloning voor haar doorzettingsvermogen!

Bij de scholieren en masters 50+ heren verdedigden 2 scholieren en 3 masters onze clubkleuren. Eerstejaars scholier Roel De Preester (14e) liep een verstandige en constante wedstrijd, Arne Segers (overall derde plaats) deed dit ook, met als inzet een podiumplaats bij de tweedejaars scholieren. Hij moest het nipt afleggen in de spurt voor de 2e plaats maar was hiermee wel tevreden aangezien hij het eerste deel van het crossseizoen had gemist door blessure en wetende dat hij nog meer dan 30″ moest toegegeven op de tweede van vandaag in de veldloop van Berlare. Bij de masters mannen was er enige hoop om een medaille te grijpen, maar Didier Meyfroot (4e bij de 50+) en Patrick De Lange (5e bij de 55+) grepen er allebei net naast. Wat verderop liep ook onze voorzitter Pieter Demetter (12e bij de 50+) een mooie wedstrijd.

De senioren en overige masters vrouwen kregen 6km voorgeschoteld. Evelien De Smet en Sarah De Groote zwoegden op een intussen loodzwaar parcours naar de eindmeet en werden respectievelijk 13e en 15e bij de senioren. Master Greet Verdonckt nestelde zich tussen beide senioren in. Ze traint pas enkele weken terug met de groep na een blessure, maar bewees dat de conditie al terug goed is. In haar leeftijdscategorie (45+) pakte ze de overwinning.

Bij de masters mannen kwam Karel Huysman als enige van de club in actie. Hij finishte op een 9e plaats bij de 45+ categorie.

Tijd dan voor de langste wedstrijd van de middag. De senioren heren kregen maar liefst 6 grote ronden op hun bord, een menu dat wel eens zwaar in de benen zou kunnen kruipen. Michael De Raedt zoekt al een hele winter naar zijn beste benen. Hij probeerde initieel zijn wagonnetje aan te haken in de strijd om de derde plaats, maar moest de rol daar lossen. Hij hield wel een constant tempo aan en finishte als 9e. Dieter Robbens kon aanvankelijk niet heel veel afstand nemen van clubgenoot Ruben Vercouter, maar naar het einde van de wedstrijd toe bewees Dieter dat zijn trainingsarbeid van de voorbije maanden toch begint te lonen. Hij werd 17e, Ruben was 20e.

Juniore Flore De Schepper, met 2 overwinningen en 3 podia nochtans heel goed op dreef deze winter, koos voor de korte cross bij de vrouwen. Ze startte behoudend net binnen de top 10 maar schoof al snel enkele plaatsen op, om op een hele mooie 5e plaats te finishen. Kim De Vos maakte haar rentree na twee jaar afwezigheid (omwille van de geboorte van haar zoontje Guillaume). Ze werd 14e.

Als allerlaatste kwam Simon Rogge in actie op de korte cross bij de heren. Na enkele indoors de voorbije weken, was het zijn eerste echte veldloop deze winter. Door een slechte positionering bij de eerste passage door het bos en gebrek aan crossritme, verloor hij iets te veel terrein op het groepje dat voor de 5e plaats streed. Hij probeerde op het einde nog op te schuiven, maar moest tevreden zijn met de 9e plaats.

De weergoden en het zware parcours maakten er doorheen de hele dag een echte veldloop van, met modder, regen, wind, bergop en bergaf. Ontzettend veel dank aan de supporters die doorheen heel de dag onze atleten aanmoedigden. Dankzij hen kunnen onze atleten net dat tikje extra.